Fiska


Hedesunda camping: ett sportfiskeparadis!

Fiske intar en särställning på Hedesunda camping. Ägaren Meindert Hamstra från Nederländerna är sedan länge en inbiten sportfiskare. Allra mest brinner han för vertikalfiske på Gös.

Fiskaren har ordet

Jag växte jag upp i den nordligaste delen av Nederländerna i länet Friesland. Där – omgiven av sjöar och hav – tillbringade jag redan som liten grabb många timmar i båt och med sportfiske. Som vuxen flyttade jag söderöver till storstadsområdet där jag sökte mig till en av de många bra och trevliga sportfiskeföreningarna. Tillsammans med mina fiskekompisar reste jag – i stort sett varje helg- landet runt för att ägna mig åt vår gemensamma passion: gösfiske. När vi hade bestämt oss för att köpa en camping i Sverige var ett av mina viktigaste krav att den skulle vara nära ett bra fiskevatten. Vilken otrolig tur det var att vi hamnade i Hedesunda: Inte bara det att det dräller av gös här, det visade sig dessutom att vattnet i närområdet är bland de allra bästa gösvattnen i hela Sverige!

Fisket

Dalälven är en mycket vacker älv och räknas som ett av de tio bästa fiskevattnen i Sverige. Det är ett paradis för fiskare och naturälskare. Det är en 500 km lång älv som börjar vid norska gränsen och strömmar genom Sverige och mynnar ut i Bottenviken. De sista 200 km är delen som kallas Nedre Dalälven.  Dalälven skiljer sig från andra stora, europeiska floder genom sin variation med forsar, vackra fjärdar och sjöar med massor av små och stora öar. I detta fantastiska fiskevatten finns ett 30-tal olika fiskarter, som lax, öring, harr, gädda, abborre, gös, ål och en mängd arter vitfisk. Jag skulle vilja önska alla som älskar att fiska välkomna hit för att fiska här någon gång

Fiska från campingen

Hedesunda camping är belägen på en långsmal ö vid namnet ön och omges av Hedesunda och Bramsöfjärden. De här fjärdarna som är en del av Nedre Dalälven har en sammanlagd vattenyta på mer än 10.000 hektar. Det är en fröjd och upplevelse att få fiska här. Här kan du bokstavligen kasta ut ditt flöte eller bete från campingens strand, eller dess bryggor, eller så kan du åka ut med en av våra många fiskebåtar och få fisk. En mycket fin och detaljerad sjökarta över området finns som även anger djup, grund och andra hinder, samt sjömärken. I det vidsträckta området finns gott om vindskydd där du kan ankra upp för att göra upp en eld och grilla korv.

Gös

Av egen erfarenhet kan jag lugnt säga att gösfiskaren här har hittat sitt eldorado. I strömmarna mellan öarna hittar man fantastiska brantar och djup hål på upp till 17 meter. Lokalbefolkningens huvudsakliga fiskemetoder är trolling med wobbler och bottenmete. Det i Holland så populära vertikalfisket har visat sig vara otroligt effektivt även här och förutom gös får man också mängder med abborre och –självfallet – massor med gädda. Fiske med tafs är därför att rekommendera. Gös fångas enklast under den isfria perioden, då bjässar på 10 kilo och mer inte är ovanliga.

Gädda

Området är i kanske ännu högre utsträckning ett paradis för gäddfiskaren.  Runt oräkneliga öar och vikar omgivna av vass och näckrosor kan man nästan känna lukten av gädda. Säsongen börjar i mitten av april och slutar någon gång i slutet av november med de bästa chanserna att fånga en riktig stor fisk på våren och på hösten. Speciellt området runt campingen är känt för sina grova gäddor och fångster på 10 kilo och mer är inte ovanliga. Trolling med wobbler är lokalbefolkningens vanligaste fiskemetod, men på senare tid har även jerkbait fiske blivit populärt. Allround konstbetefiskaren får här tillfälle att använda sig av alla möjliga tekniker: Trolling med wobbler när man förflyttar sig från ett fiskeställe till ett annat; jerkbaitfiske när man kommer förbi en fin vassrygg; att låta en shad göra en djupdykning när man passerar djuphålan.

Flugfiske efter öring och harr

Även den inbitna flugfiskaren får sitt lystmäte i området. Endast 1,5 mil uppströms från Hedesunda Camping ligger det gamla brukssamhället Gysinge där Dalälven förgrenar sig i en stor mängd vattendrag med små och stora forsar, lugnstråk, och med små och stora öar. Detta mycket natursköna område är sedan ett antal år tillbaka en nationalpark och ger en riktig försmak av naturen i norra Norrland. Vattnen är lättillgängliga, vilket gör det perfekt även för nybörjaren att doppa en fluga. I området finns vindskydd och grillplatser.

Lax och havsöring

Ungefär 3 mil nedströms Hedesunda ligger Älvkarleby som är välkänt för sitt mycket goda lax- och havsöringsfiske. Området lämpar sig väl för flugfiske och för fiske med kastspö – antingen från land eller från båt. Varje år fångas 850 laxar här med spö.

Medelvikten ligger på 9 kg och årligen är det åtskilliga fiskar som har en vikt på över 20 kg. Älvkarleby innehar mycket riktigt också det svenska rekordet på lax som är fångad på spö i strömt vatten på hela 27,97 kg.  Redan tidigt i maj vandrar de första laxarna upp i älven, men högsäsongen för fisket är juni fram till mitten av juli.

Varje år tas ca 4000 havsöringar i Älvkarleby på spö. Rekordet ligger f n på 13,1 kilo. Säsongen sträcker sig från januari t.o.m. april, och från september t.o.m. oktober.

För både Gysinge och Älvkarleby krävs separata fiskekort som kan köpas där på plats.

Övernattning och övrig information

Vi tillhandahåller olika övernattningsalternativ för din fiskesemester. På campingen finns platser med- eller utan elförsörjning och vi har ett antal stugor i olika storlekar. På område finns en restaurang och i Hedesunda (ca. 6km) finns en ICA och en pizzeria. Vill du ha en komplett ordnad vistelse för dig och din familj/vänner så ordnar vi det. 

Hos oss är allt möjligt! För mera information, reservation, eller frågor kring paketerbjudanden ring +46 (0) 70-544 37 13 eller mejla oss.